Njihov recept je odličan, jelo je jako moćno, odličan je specijalitet
Mnogi veruju da je francuska kuhinja vrhunac gastronomije, ali kada to kažu, verovatno pomisle na sve one fine umake i fensi sastojke, ali mi ćemo vam dati jedan sasvim drugačiji dokaz ove tvrdnje – veoma ukusno jelo od sasvim običnih kiseli kupus.
Kiseli kupus je omiljeno jelo u francuskoj pokrajini Alzas, koja se graniči sa Nemačkom, a od njega se prave mnoge lepe stvari. Po mnogima, najbolja stvar koju možete uraditi sa kiselim kupusom u toj francuskoj provinciji je neka vrsta gulaša sa vinom, krompirom i suvim mesom, dobro začinjena dodacima na koje verovatno nikada ne pomislite kada kuvate ovu hranu.
Prvobitno su se u Alzasu koristile popularne vrste sušenog mesa, poput Montbeljar kobasica, koje se prave od svinjskog mesa začinjenog češnjakom, kimom i biberom, a zatim dimljene, pa pomalo podsjećaju na kranjske i strazburške kobasice, koje pomalo podsjećaju na viršle. Nije potpuno ista stvar, ali vjerujemo da će vam to olakšati da ih pronađete.
Ovo jelo se smatra odličnim specijalitetom i prilično je delikatno, ali ako ste pravi gurman, ovo je recept koji ćete svakako isprobati.
Alzaški kiseli kupus
Sastojci (za 6 osoba)
1,5 kg kiselog kupusa
800 g svinjske kolenice
600 g dimljene svinjske lopatice
400 g dimljene slanine
250 g teleće kobasice
30 g putera
500 ml rizlinga
250 ml mesne čorbe
8 bobica
kleke 6
bobica
kleke
6 pota crni
luk 1 češanj belog luka
1 lovorov list
4 režnja
4 zrna korijandera
so, biber
Priprema:
Kiseli kupus oprati da ne bude previše kiseo. Ako je potrebno, isperite ga nekoliko puta. Dobro ga ocijedite.
U šerpi otopite puter i zapržite nasjeckani luk, a zatim dodajte kiseli kupus, bijeli luk, lovorov list, karanfilić, bobice kleke i sjemenke korijandera.
Dodajte komadiće mesa i Montbeljar kobasicu i oguljene krompire, pa sve podlijte vinom i čorbom. Lagano posolite i pobiberite, poklopite i ostavite da se kuva na laganoj vatri 1 i po sat.
Neposredno prije serviranja teleću kobasicu propržite u tiganju, a strazburške kobasice kuhajte u kipućoj vodi 5 minuta.
Sve rasporedite na tanjir i poslužite.
Slobodnadalmacija.hr